Traiti cu impresia ca nu comunicati eficient in relatia de cuplu? Alegeti sedinte de psihoterapie!

Din discutiile pe care le-am avut de-a lungul timpului cu amicii sau cunostintele care erau intr-o relatie de lunga durata, am putut observa ca cei mai multi dintre ei nu recunosteau cand se confruntau cu probleme in cuplu. Tineau totul sub tacere, ca mai apoi sa ajunga sa rabufneasca din senin.

Bineinteles ca se ajungea la tot felul de scene de gelozie, care se manifestau in vazul tuturor.  Ca persoana care a trecut prin asa ceva, le-am recomandat sa apeleze la terapia de cuplu, numita si psihoterapie.

De cele mai multe ori insa am primit tot felul de raspunsuri de felul: „Ti se pare ca ne batem?”, „E normal sa se intample. Ce, tu nu patesti niciodata asa ceva, sa te mai certi?”, „Auzi, ti se pare ca as avea eu fata de bataus sau ca am facut asa ceva vreodata? Nici prin cap nu mi-a trecut!”.

Aceste tipuri de afirmatii din partea lor m-au facut sa ma intristez, pentru ca am realizat cat de putin educati sunt oamenii in aceasta privinta. Traiesc cu impresia ca trebuie sa ajunga la violenta domestica sau sa fie in pragul divortului ca sa apeleze la acest tip de consiliere.

Incercati sa rezolvati problemele din timp!

Un bun psihoterapeut specializat pe psihoterapie cuplu, din cadrul centrului renumit PsihArt mi-a spus la un moment dat ca cel mai bine e ca aceste probleme sa se rezolve din timp, ca sa nu se transforme in adevarate conflicte. Adica, mai pe intelesul tuturor, cand deja observati ca nu puteti comunica eficient, sau ca partenerul de cele mai multe ori spune ceva, iar dumneavoastra interpretati cele zise de acesta intr-o nota radical distincta, ar fi timpul sa apelati la psihoterapie. Nu va fi nevoie de foarte mult timp petrecut la aceste sedinte. In doar cateva veti observa deja ca relatia se imbunatateste considerabil, ca nu mai e vorba de eu, ci de noi.

Nimeni nu va judeca!

Unii dintre acei cunoscuti pareau sa fie de acord cu sugestia mea. De cele mai multe ori insa ajungeau la concluzia ca expunerea vietii in fata unui strain e o bariera peste care nu au cum sa treaca. Teama ca vor fi judecati era deja prea mare.

Un psihoterapeut porneste inca de la inceputul carierei sale de la premisa ca nu va sta sa judece pacientii, ci ca incerca pe cat posibil sa gaseasca solutii pentru ei.

Dialog, nu acuze!

Nu veti sta acolo pe canapea ca sa va acuzati partenerul, ci veti incerca sa explicati ce nevoi personale aveti si felul in care poate partenerul dumneavoastra nu si-a dat seama de ele, nu le-a realizat. Totul pe un ton cat mai calm, fara certuri, si nici limbaj pasiv agresiv. Asa trebuie sa veniti pregatiti la cabinet!

Confidentialitate maxima

Numele dumneavoastra nu vor fi mentionate nicaieri de catre psihoterapeutul cu care veti sustine sedintele, in niciun loc public sau in discutii cu alti clienti, sau chiar cu prieteni. Face parte din codul de conduita morala a acestei profesii, practic si-ar calca in picioare intreaga identitate ca expert in psihologia de cuplu.

Apelati cu incredere la aceasta metoda, va va aduce numai beneficii. Nu puteti lasa sa se darame ce ati construit in atatia ani alaturi de partenera sau partener. O asemenea despartire va va afecta mai mult decat ati crede, mai ales daca mai exista intre voi acea flacara a iubirii!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*