Cum a fost la Webstock 2017

foto: Sabina Ghiormescu

#5 lucruri care mi-au plăcut la Webstock 2017

Ca-n fiecare an, Webstock strânge laolaltă bloggeri și vloggeri de referință, care au învățat deja cum stau lucrurile în online și vor să transmită mai departe aceste informații, dar și bloggeri și vloggeri la început de drum, care au curiozități dintre cele mai nebănuite. Acestea fiind spuse, primul lucru pe care-l apreciez la acest eveniment este faptul că Webstock încearcă să aducă influenceri și cunoscători ai online-ului dintre cei mai variați, cu public diferit, astfel încât orice nevoie de cunoaștere să fie satisfăcută.

Mai puțini ghiolbani și fomiști, mai mulți oameni interesați de informațiile oferite la Webstock. Ori au fost mai drastici cu înscrierele, ori avem un an bun și oamenii din online s-au activat și au decis că e de bonton să participe la un eveniment pentru ei, lăsându-i afară pe cei menționați mai sus. Anyway, mi-a plăcut să văd atât de mulți oameni interesați de online și trenduri, marketeri și jurnaliști.

M-a surprins Șelly. Well, o zic. Puștiul ăsta de 16 ani face ceva bun cu timpul lui liber și, deși are conținut doar pentru puștime, presimt că o să fie o trecere, la un moment dat, către un divertisment de calitate, accesibil tuturor. Așadar, mă bucur că l-am găsit în postura de speaker. Regret doar că nu i-au dat suficient spațiu încât să detalieze mai multe aspecte legate de succesul lui pe Youtube.

Apreciez că s-au premiat multe proiecte din online. Au făcut în așa fel încât să fie suficiente categorii pentru a se răsplăti cât mai multe reușite internaute. Ar fi ceva dacă s-ar exclude companiile mari, cu bugete imense (vezi Coca Cola), dar vorbim de o altă mâncare de pește aici și o diferențiere imposibil de făcut.

Nu pot să-mi imaginez cum șeful biroului de comunicare al MAPN-ului a fost convins să ajungă la Webstock. Oricum, jos pălăria lui, și bravos echipei lui Cristian Manafu. Omul a răzbit într-un colț prăfuit al României și a pus MAPN pe harta internaută. A fost meticulos, cum mă așteptam să fie, și a demonstrat că poate face această meserie ca orice alt comunicator din breaslă.

#5 lucruri care mi-au displăcut la Webstock 2017

Vizavi de primul argument PRO al Webstock-ului, trebuie să precizez și unul CONTRA, și anume că unii speakeri, deși au experiența și portofoliu pentru a fi relevanți, refuză să-și ia în serios rolul și ajung să cadă în penibil, crezându-se mult prea grozavi pentru a trata subiectul cu seriozitate. Bine, mă refeream, mai degrabă, la singular, amintindu-mi-l pe Lucian Mândruță, o somitate de altfel, care a preferat să ia în glumă toate întrebările moderatorului și să ducă în penibil pannelul moderat de Cristina Bazavan. Pe lângă a fost și Marius Manole, cu mențiunea că mi-e drag de el de mor și că, în continuare, cred că nu s-a mocirlit mergând la acea emisiune de la PRO TV, deși a tot încercat să se disculpe pentru asta.

Goana după mâncare. Da, e un eveniment solicitant și, după atâtea ore de partipare, nu e OK să stai nemâncat. Totuși, dacă cornerele cu mâncare ar putea fi mai răsfirate, ar fi perfect. Refuz să cred că e normal să nu poți ieși dintr-o sală pentru că lumea stă la coadă cu farfuria în brațe. Trebuie făcut ceva în privința organizării a acestor colțuri cu mâncare, căci situația e mai penibilă de la an la an. Și dacă tot sunt aici, să menționez și treaba cu cadourile, goodie bag-urile aka lucrurile moca pe care le primim. Hai să dăm lucruri utile! Renunțăm la enșpe mii de chestii și dăm o agendă mișto, un pix și un tricou și that`s all! Jumătate din lucrurile primite au scop strict promoțional, iar nimeni nu dă doi bani pe ele! Activări mult prea multe și destul de neinteresante (treaba cu pixurile, really?)!

Mai multă empatie pentru cei începători în ale bloggingului. La o anumită sesiune cineva a început să pună întrebări mult prea aplicate (erau valabile doar în cazul ei) și altcineva a întrebat ce-nsemnă un termen, lucru ce i-a enervat pe unii. Două chestiuni am de menționat pentru treaba asta: unul că speakerii uită că nu vorbesc doar pentru cei care cunosc de la A la Z totul, și doi că unii din sală nu au bunul simț să se întrebe în gând dacă întrebarea lor e relevantă pentru grup sau nu.

La partea de premiere și de gală, e un haos total. Cei premiați nu sunt prezenți, ceea ce o totală lipsă de respect. Iar cei care sunt prezenți nu sunt în stare să lege două cuvinte despre proiectul lor. Adică, efectiv, nu știu să sintetizeze despre ce e vorba în reușita lor. Also, știu că s-ar întinde pe 5 ani evenimentul, dar parcă n-ar strica să se deruleze o prezentare a proiectelor câștigătoare în timp ce respectivii își iau premiul. Adică, o chestie de 30 de secunde să ruleze în spatele lor, în timp ce ei spun câteva cuvinte. De fapt, nici asta nu știu dacă ar funcționa, dar e clar că trebuie găsită o modalitate prin care cei din sală să afle de proiectele câștigătoare. Și nu, nu stă nimeni după eveniment să le caute. Iar când votăm, le votăm pe cele cunoscute, n-are nimeni timp să le caute pe toate. Cândva, în prima parte a evenimentului, veneau oameni mișto care își prezentau campaniile de succes – Vezi Cabral și povestea Ghiță Ciobanu de acum câțiva ani, expusă pe larg la Webstock.

Cine câștigă personalitatea anului. Anul trecut a fost Jamila Cuisine, anul ăsta e Ilie`s vlog. Adică, really? Ăștia-s cei mai buni oameni din online? Primul e mult prea nișat, iar celălalt e… nici nu știu ce, că am început prea multe video-uri de-ale lui ca să-mi dau seama ce face de fapt. Poate facem ceva cu înscrierile, să punem niște condiții. Gen să aibă și blog, căci despre asta e vorba până la urmă, și să fie unul relevant. Să nu ne luăm doar după trafic. Sau poate să voteze doar cei care au un blog, care știu, cât de cât, cu ce se mânâncă treaba asta, nu gospodinele care au gătit după rețete sau copiii de 14 ani care se cred mișto că se dau cu skateboard-ul sau ce alte activități au ei la vârsta aia.

Ps: Aduceți și oameni – speakeri – care să poată susține cu mâna pe inimă că trăiesc doar din online. Nu dintre aceia care sunt jurnaliști, PR-iști sau vedete de TV. Și să se vorbească despre bani. Cât e halatul, cât e halatul! Da, știu, o utopie!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*