TOP 5 lucruri pe care nu le știai despre vis

Visul este parte din viața noastră de zi cu zi și totuși știm atat de puține lucruri despre el. Unii oameni consideră că prin vis ne putem descifra viitorul, alții sunt de părere că acesta este doar un amalgam de imagini abstracte fără conținut sau înțeles. Îmi propun astăzi să vă împărtășesc o serie conotații psihologice ale visului:

  1. Visul este un fenomen psihic de compromis, care satisface două dorințe contradictorii: dorința de a dormi și o dorință inconștientă de natură instinctuală. Visul satisface dorințele instictuale pentru a putea permite continuarea somnului. Cu alte cuvinte, daca vi se întâmplă sa vă visați mâncând diferite lucruri, inconștientul dumneavoastră satisaface o dorință sau mai bine spus o poftă și în același timp menține somnul.
  2. Exceptând coșmarurile și visele de pedepsire, orice vis are ca scop realizarea unei dorințe. Acestea pot fi dorințe de tip infantil (o expediție la Polul Nord), dorințe fiziologice (de foame, sete, sexuale) sau dorințe din timpul zilei care nu au putut fi satisfăcute (vă enervează șeful la muncă și nu reacționți pentru că asta ar însemna să vă puneți jobul în pericol).
  3. În spatele unui vis se află de regulă informații pe care inconștientul încearca să ni le transmită. De cele mai multe ori aceste informații sunt încifrate asemenea unor ghicitori. Specialiștii folosesc o serie de tehnici și resurse pentru a pune cap la cap informațiile, asemenea unui puzzel.
  4. Simbolurile sunt identificate în vis încă din cele mai vechi timpuri. În timp ce metodele oculte de descifrare a viselor popun o serie de simboluri universale, psihologia pune accentul pe simbolurile individuale. Acestea sunt o serie de elemente cu sens doar pentru visător. Un exemplu de astfel de simbol: apusul soarelui, care pentru o doamnă reprezintă copilăria la țară.
  5. Pe 24 iulie 1895, Freud interpretează pentru prima dată visul în manieră psihanalitică. La 6 mai 1977, pe un deal, la marginea Vienei, este ridicat un obelisc care imortalizează acest moment. Pe placa acestui monument există următoarea inscripție : „ Aici i s-a dezvăluit, doctorului Sigmund Freud la 24 iulie 1895, secretul visului”. Acesta este singurul monument care marchează o descoperire din domeniul psihologiei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*