Redă-i viața mochetei tale! Trucuri simple pentru o întreținere eficientă

Primul lucru pe care îl observă oricine ar intra în casa ta este pardoseala. Este în reflexul nostru, al tuturor, ca prima oară când intrăm într-o încăpere străină să ne uităm la pardoseală. Preocupați să ne descălțăm sau, pur și simplu, să ne uităm pe unde călcăm, observăm, chiar și fără să vrem, ce e pe jos.
De aceea, este cu atât mai important ca podeaua să fie curată atunci când vine cineva în vizită. Adică, un praf neșters la timp poate trece neobservat, însă o pardoseală neîngrijită sau murdară sare mereu în ochi. Nu-i așa?

Și pentru că știm cu toții ce înseamnă o curățenie generală sau cât de greu e să îngrijești o pardoseală acoperită de mochetă, m-am gândit să fac aici o listă de trucuri simple pentru o întreține eficientă a mochetei. Iată, așadar, ce-am învățat eu de-a lungul timpului despre îngrijirea mochetei!

1. Aspiră frecvent
Dacă sari peste aces pas des, s-ar putea să te trezești că ai o mochetă pe care n-o mai poți salva și vei fi nevoit să o schimbi. Și cum acest lucru nu este tocmai de dorit, căci nu e deloc ieftin, îți recomand să aspiri cu rigoare mocheta. Dacă e posibil zilnic, cu atât mai bine. Vorbim, desigur, în cazul mochetelor pe care circuli frecvent în casă, cum ar fi cele din camerele de tranzit (sufragerie, holuri, bucătărie, etc.). Nu uita: studiile au arătat că 85% din murdăria din mochetă o reprezintă praful!

2. Scoate petele la timp
Chiar dacă ești în mijlocul petrecerii, te sfătuiesc să acționezi imediat. Bănuiesc că ai o soluție de curățare uscată prin casă, așa că ar fi bine să tratezi pata pe loc. Dacă o lași să se usuce (fie că vorbim de o cană de cafea vărsată, fie că e o pată de sos, etc.), s-ar putea să nu mai iasă așa ușor. De fapt, riști să nu mai iasă deloc și doar nu vrei să fie la vedere o astfel de pată.

Sfat!

Dacă ai mai multe tipuri de mochete (mochetă clasică, mocheta din camerele de tranzit, mochete din camera copilului / din fibre naturale, fibre sintetice), ai face bine să apelezi la firme specializate care oferă curățare profesională pentru mocheta ta. Nu de alta, dar această firmă oferă servicii de curățenie profesională, asigurându-te, astfel, că mocheta ta va fi curățată întocmai materialului din care este confecționată, dar și al nivelului de murdărie.

Trebuie să fim conștienți că oricât ne-am strădui, atunci când se ajunge la un nivel de murdărie, nu mai putem curăța mocheta așa cum am vrea. Așadar, dacă vrei să redai aspectul de nou mochetei tale, apelează cu încredere la o curățare profesională pentru mocheta ta.

3. Aerisește des camera

Este foarte important ca locuința ta să fie bine aerisită, mai ales după ce cureți respectiva mochetă. Dacă apelezi la substanțe lichide și nu la vreo spumă uscată, trebuie să iei în considerare că acea mochetă se va usca mai greu. Pentru asta, trebuie să aerisești des și îndestul. În caz contrar, riști ca mocheta să capete un miros neplăcut și chiar să mucegăiască.

Trucuri utile pentru îndepărtat pete diverse:

– Pete de fructe sau vin roșu: o linguriță de amoniac amestecată cu 50 de grame de apă calduță;
– Pete de cafea sau cacao: două lingurițe de glicerină cu 1 litru de apă caldă;
– Pete de ulei sau grăsime: se șterge zona imediat cu șervețele de celuloză sau cu prosoape de bumbac, ulterior aplicându-se un diluant volatil (nu direct pe pată).
– Petele de rugină se pot curăța în majoritatea cazurilor cu o solutie de 10 % acid oxalic sau cu ajutorul soluțiilor speciale pentru aceaste pete.
Una peste alta, sunt destule trucuri pentru a menține mocheta curată, însă dacă e vorba de una grav afectată, cu pete greu de îndepărtat, cel mai bine e să apelații la serviciile de curățare profesională a vreunei firme de profil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*