Vrei să ai o grădină frumoasă? Iată câteva secrete!

Vă vorbeam cu altă ocazie despre ustensilele de care nevoie dacă locuiești la casă, referindu-mă în mod special la cele mai comune, pe care orice om gospodar ar trebui să le aibă pe lângă casă, atâta vreme cât se bucură și de o grădină mare.

Și pentru că nu ați fost puțini cei care mi-ați povestit ulterior că vă pasionează grădinăritul și că ați dori ca spațiul de pe lângă casă să fie amenajat și frumos întreținut, m-am gândit să mai scriu un articol despre micile trucuri care v-ar ajuta să aveți o grădină frumoasă și cochetă.

Ce-i drept inspirația pentru acest articol mi-a venit în urmă cu câteva zile, pe când mă bucuram de traiul tihnit dintr-un sat uitat de lume, de prin Vaslui. Acolo, familia care m-a găzduit avea o livadă de pomi fructiferi, zeci de ari de vie, și chiar o pădure a lor. Ce să mai, dacă plecai de acasă dimineața și voiau să parcurgă toate acestea, mai ajungeau acasă tocmai seara. Nu glumesc! O suprafață imensă, cultivată de această familie care a avut plăcerea să mă găzduiască și care mi-a povestit cum stă treaba cu grădinăritul în general și cu cultivarea terenurilor.

N-o să vă vorbesc despre pădurile de nuci forestieri, care devin profitabile după 25 de ani, și nici despre cum se taie via sau cum se tratează, dar am să vă divulg câteva trucuri pe care Nea` Vasile mi le-a împărtășit mie cu gândul la o grădină modestă din fața blocului meu.

Ține insectele departe de flori

Indiferent de ce-ai crede tu, lasă-mă să-ți spun că acesta este un lucru ușor de realizat. E de ajuns să amesteci apă cu câteva picături de amoniac sau detergent de vase. Pune conținutul într-o sticlă cu vaporizator și apoi pulverizează deasupra florilor respective. Această soluție curăță plantele și ține și insectele deoparte.

 

Utilizează pământ ud când plantezi

Dacă dorești să plantezi ceva sau să-i muți locul vreunei plante, trebuie să știi că e musai să uzi pământul în prealabil. De preferat, cu o zi în urmă. Credeți-mă, am văzut ”live” o astfel de tehnică și am putut vedea în doar câteva zile cum planta respectivă se prindea de sol și căpăta viață. E minunat sentimentul!

Salvați frunzele trandafirilor de rugină

Dacă aveți trandafiri știți că vara, cel puțin, apar pete ruginii pe frunzele trandafirilor. Ei bine, aflați că există un remediu destul de simplu pentru această problemă. E de ajuns să stropiți frunzele cu ceai sau cu o soluție din extract de coada calului.

Oalele de lut / ceramică / teracotă dăunează plantelor

Mulți optează pentru astfel de vase pentru a planta diferite flori. Ei bine, se pare că la primele udări ale plantei, apa respectivă nu prea ajunge la plante. Este toată absorbită de aceste vase. Așa că aveți grijă să udați suficient și periodic plantele. Altfel, vă treziți că florile voastre ofilesc și nu știți de ce.

Și să știți că și forma ghiveciului influențează planta. Un ghiveci cu baza îngustă nu reține apa, în timp ce cele în formă circulară sunt destinate florilor de mici dimensiuni cu inflorescențe perene.

Nu depozitați oriunde semințele

Potrivit site-urilor de specialitate, nu e recomandat să păstrați semințe în dulap de PAL sau în apropierea vreunuia, căci particulele de lemn emit gaze nocive, influențând gradul de germinare.

Reciclează cafeaua!

Zațul de cafea poate fi folosit în doze mici ca și îngrășământ pentru plante, deoarece este bogat în azot, fosfor și potasiu. Mai mult de atât, zațul ține la distanță dăunătorii, precum insectele și anumiți viermi.

Înainte de plantare, tratează terenul

Înainte să te apuci de orice, trebuie să te asiguri că terenul pe care vrei să plantezi este unul sănătos. Pentru asta folosește un motocultor cu care să sapi acea suprafață.Și ai face bine să optezi pentru un astfel de utilaj, căci tot el o să fie cel care o să-ți dea o mână de ajutor și după plantare. Cu el o să-ți menții grădina curată, ordonată și cochetă.

Revenind la tratarea solului, trebuie să-ți povestesc că omul meu mi-a sugerat să aplic un strat de protecție vegetal, format din materii organice, peste sol. În felul acesta, ajuți solul să reducă burienile și creezi o barieră care să prevină împrăștierea sporilor pe frunzele plantelor.

Ps: ai văzut ce căsuțe frumoase am făcut eu în timpul incursiunii pe plaiurile moldovenești?  Să știi că am apelat la ustensilele de la Toolman, despre care îți vorbeam în articolul anterior.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*