Păstrează-ți hainele ca noi. Cum le speli?

Să ridice mâna cine nu a stricat, vreodată, prin spălat o haină! Nimeni? Mă gândeam eu că nu există așa ceva. Tocmai de aceea, am decis să fac un articol pe acest subiect. Nu e nicio rușine să recunoaștem că, din grabă, neatenție sau neștiință am stricat anumite obiecte vestimentare, după care, ulterior, am plâns mult și bine.

Ei bine, după ce citiți acest articol nu mai aveți nicio scuză să repetați aceste greșeli. Glumesc. Sigur o s-o mai dați în bară din când în când, dar e bine ca cineva să ne aducă aminte cum să ne îngrijim de hainele pe care le băgăm în mașina de spălat.

Sortare. Da, acel lucru anevoios, care necesită toată atenția ta. Am zis toată! Că altfel riști să găsești cămașa albă din nou pătată, căci n-ai văzut șoșeta aia colorată care s-a amestecat cu hainele albe. Deci, e un pas pe care nu poți să sari. Albe la albe, colorate la colorate și negre la, ați ghicit!, negre! Niciun compromis, indiferent de etichetă sau temperatură de spălare.

Cantitate. Un subiect delicat, căci nu stă nimeni să măsoare în kg cantitatea de rufe. Totuși, e bine de știut că nu trebuie să bagi 2-3 bluze doar că să te asiguri că sunt spălate bine. În felul acesta, consumi energie electrică, balsam și detergent. E la fel de evident că nu poți băga în mașină până de-abia poți să-nchizi ușa. Ideal ar fi să lași puțin spațiu în cuva mașinii de spălat. Dacă, totuși, vrei să scapi de această îndatorire cât mai repede, asigură-te că iei o mașină cu o capacitate destul de mare, cum ar fi o mașină de spălat în care încap până la 9 kg de rufe murdare.

Temperatura potrivită. Orice mașină de spălat rufe este prevăzută cu o temperatură recomandată pentru un anumit tip de țesătură.

 • De exemplu, la 20 de grade poți spăla rufe cu grad redus de murdărie. (Utilizând o temperatură joasă, reduci și consumul de energie. Desigur, ideal ar fi să nu-ți faci griji de consum, și să optezi pentru o mașină cu clasa energetică A+++, ca aceasta, pe care, de asemenea, o poti porni oricând, fără ca cineva să își dea seama că speli rufe, dată fiind silențiozitatea sa. Vă dați seama? Poate funcționa chiar și în timpul somnului de după-amiază al celor mici.
 • La 30 de grade poți spăla hainele colorate sau delicate, cum ar fi blugii, despre care știm că se decolorează foarte ușor atunci când temperatura de spălare este una prea mare.
 • La 40 de grade poți spăla țesături ca bumbacul, vâscoza, sinteticele, lâna.
 • La 50 grade poți spăla țesături precum amestecurile din polyester și bumbac. De asemenea, la această temperatură ar trebui să iasă orice pată de pe rufe. Verifică totuși temperatura maximă de spălare de pe hainele respective.
 • La 60 de grade este bine să speli lenjeriile de pat, prosoapele de bucătărie și baie, fețe de masă, hăinuțe de bebeluși.
 • Iar la 90 de grade vei spăla doar hainele extreme de murdare și cu pete. Nu o să faci asta, însă, (sper) fără să verifici ce temperatură suportă țesătura respectivă.

Programul de spălare. Viața hainelor tale depinde și de tipul de program al mașinii de spălat rufe. Astfel, vei opta pentru o spălare intensivă doar în cazul hainelor cu un grad de murdărie ridicat. În rest, ar trebui să optezi pentru o spălare obișnuită, cu două runde de stoarcere.

Lucruri bine de știut atunci când bagi la mașina de spălat

 • E recomandat ca blugii pe care îi folosești des să-i speli cel mult o dată pe lună. Și atunci îi vei întoarce pe dos și îi vei spăla cu apă rece. În felul acesta, își vor păstra culoarea. Iar dacă ți-e frică, totuși, că o să se decoloreze, atunci poți adăuga un sfert de pahar de oțet alb distilat odată cu balsamul. Stai liniștită, nu o să miroasă deloc a oțet.
 • Pentru tricotaje vei alege apa rece și detergentul cât mai delicat. De asemenea, vei evita să folosești funcția de uscare (rotații cât mai puține), căci așa vei evita ca tricotajele să-și piardă forma.
 • Bumbacul suportă temperaturile înalte, însă ai grijă să nu exagerezi. Desigur, că vor merge la 90 de grade, dar nu-i cazul să faci asta în mod repetat, dacă nu e vorba de pete sau așa ceva.
 • La lucrurile pufoase vei folosi doar jumătate din cantitatea de detergent indicată, căci excesul de așa ceva face fibra să-și piardă din suplețe.
 • Lucrurile din piele nu se spală. Se curăță cu o cârpă umedă. Atât! Dacă au miros dubios, scoate-le pe balcon sau undeva unde se pot aerisi.

Atâtea lucruri mi-au venit acum în minte, însă dacă voi cunoașteți și alte trucuri, mi-ar plăcea să mi le povestiți!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*