5 ceaiuri care te ajută să scapi de afecțiunile din sezonul rece

Cum azi sărbătorim echinocțiul de toamnă, adică ziua în care noaptea este egală cu ziua, ne pregătim, sufletește și nu numai, pentru instalarea anotimpului răcoros și a tot ce ”va să vie” cu el. Da, da, vorbesc de bronșite, rinite, răceală, gripă și tot ce presupun ele.

Nu știu cum sunteți voi, dar eu prefer să previn decât să tratez. Nu de alta, dar nu mă suport bolnavă. Chiar și de o simplă răceală. Mă simt neputincioasă, dorm mult, mănânc puțin, sunt irascibilă și, evident, îmi e atât de rău încât îmi vine să mă transpun în alt corp.

Nu, nu o iau pe cărările Oliviei Steer acum, dar parcă e mai simplu să-mi prepar niște ceaiuri delicioase decât să umblu din farmacie în farmacie, ca o persoană în sevraj, pentru a-mi găsi o doctorie mai puternică. Plus că organismul meu sigur îmi e mai recunoscător dacă fac asta. Vorbesc, desigur, de afecțiuni care nu sunt severe, pe care le pot trata prin ceaiuri și-n cazul cărora nu am nevoie de consultul medicului.

 1. Ceaiul de goji

Mulți au auzit de el, puțini îi cunosc proprietățile și mai puțini îl utilizează. Mie mi-a fost recomandat chiar de un medic și l-am folosit frecvent de atunci, pentru a mă ajuta să am o dietă sănătoasă, nu neapărat pentru a trata vreo afecțiune.

Totuși, dacă vă confruntați cu un sistem imunitar slăbit sau aveți probleme renale, acest ceai este ideal pentru a vă ajuta să vă puneți pe picioare. E bine să aflați și că ceaiul de goji mai ajută la: întărirea oaselor și a ligamentelor, menținerea unui nivel optim al glicemiei, îmbunătățirea vederii, căptărea energiei, etc.

Aflați de aici cum se prepara ceaiul de goji!

 2. Ceaiul de salvie

Are un gust delicat, ușor dulce-amărui, dar mai important este că e salvia este una dintre cele mai appreciate plante medicinale. Asta pentru că ceaiul de salvie ajută în tratarea a numeroase afecțiuni.

În mod deosebit, ceaiul de salvie este folosit pentru a trata afecțiuni ale sistemului digestiv (indigestie, balonare, colite), afecțiuni ale sistemului respirator (bronșite, rinite, răceală, grijă), afecțiuni ale sistemului nervos (anxietatea, tulburări de memorie, stresul, asthenia),  afecțiuni ale aparatului genital feminine (ciclu menstrual neregulat, dureri menstruale), dar și afecțiuni ale cavității bucale (abcese dentare, gigivite sângerânde, paradontoze, afte, etc.).

3. Ceaiul de iasomie

Este consumat în toate colțurile lumii, căci este extrem de aromat și de plăcut. Însă, pe lângă gust, acest ceai mai are unele proprietăți care-l transform într-unul extrem de utilizat în tratarea unor afecțiuni ce apar în sezonul rece, în mod deosebit.

Astfel, ceaiul de iasomie este cel mai des utilizat în calmarea tusei. Da, dacă toamna sau iarna a venit la pachet cu o răceală sâcâitoare, acest ceai te poate ajuta în a scăpa de tuse. Totuși, acest ceai nu este recomandat în a fi consumat în cantități colosale, căci poate duce la hiperaciditate gastrică.

 4. Ceai de mentă

Este unul dintre cele mai comune ceaiuri și, cu toate acestea, nu toți știu care sunt proprietățile acestui ceai. În primul rând, ar trebui să spun că acest ceai este minunat în a întări sistemul imunitar, un lucru foarte important dacă e să ne gândim că toate bolile ne afectează atunci când sistemul nostrum imunitar este slăbit. În al doilea rând, acest ceai este un bun aliat în combaterea migrenelor și ajută la diminuarea simptomelor cauzate de stres și anxietate.

 5. Ceai de chimen

Mai puțin cunoscut, dar la fel de eficient! Asta și pentru că, în genere, chimenul este o plantă aromatică folosită mai mult în bucătăria internațională, avându-și originea pe tărâmurile Mării Mediterane.

Ceaiul de chimen  ajută și el la întărirea sistemului imunitar, diminuează tusea, și ameliorează durerile în gât. Așa că dacă vă încolțește vreo răceală, ceaiul de chimen vă poate ajuta să o tratați rapid și eficient.

Una peste alta, chiar sper să apelați la aceste ceaiuri înainte să dați buluc în farmacii. Și da, vă sfătuiesc să preveniți mai degrabă decât să tratați. Însă, dacă simțiți că simptomele sunt din ce în ce mai agresive, adresați-vă de urgență medicului!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*