3 rețete ușor de pregătit la cuptor

Nu-i așa că v-ați săturat de preparate grele, din carne de porc, consumate de Crăciun, Revelion, etc. ? Eu, una, abia așteptam să se-cheie ”maratonul” sărbătorilor de iarnă pentru a-mi schimba meniul. Ei bine, dacă și voi sunteți la sentimentul meu, atunci acest articol este pentru voi. Vă propun, așadar, trei rețete ușor de gătit la cuptor, pentru fiecare masă a zilei!

Micul dejun – pâine cu ou

De ce ai nevoie? De ceva aluat simplu (eu am folosit unul rămas de la pizza), cascaval ras și un ou.  Vă închipuiți că nu-i mare filosofie în a presăra cașcaval pe o fâșie dreptunghiulară de aluat. După asta, strângeți compoziția în forma potrivită (vezi foto) și băgați-o la cuptor timp de 20 de minute. După aceea, scoateți preparatul de la cuptor și spargeți un ou deasupra. Se mai coace încă 5 minute, până albușul e făcut, dar galbenușul moale.

Indicații tehnice: cuptorul trebuie încălzit în prealabil, iar în timpul coacerii temperatura trebuie să fie de 200 C. Eu folosesc un cuptor incorporabil electric, de la Arctic, care-mi facilitează destul de mult munca în bucătărie.

Prânz – aripioare picante

Am o slăbiciune, recunosc! Carnea de pui și mâncarea picantă, în general. De aceea, la mine în casă, acest preparat este destul de des făcut, mai ales că necesită atât de puține ingrediente și timp scurt de preparare.

De ce ai nevoie? De 1 kg de aripioare fără vârfuri (cca 10 bucăți), 1 lg ardei iute, ¼ pachet unt, 2-3 căței de usturoi, ½ lg de boia, 1 lg zahăr, 1 lg oțet de vin roșu, 2 lg suc de lămâie, ¼ legătură pătrunjel, sare și piper.

Cum se prepară? Aripioarele se spală bine, după care se absorb cu șervețele. Se așează în tavă, după care se presară sare și piper. Într-un mojar, aparte, se pune ardeiul iute, usturoiul strivit, boiaua, zahărul, oțetul și sucul de lămâie. Se omogenizează și se toarnă peste aripioare.

Indicații tehnice. Ideal ar fi să fie lăsate la marinat, însă dacă vă grăbiți e ok să le dați și așa la cuptor. Se gătesc timp de 40 de minute, la o temperatură de 200 C. După aceste 40 de minute, le verificați și scurgeți grăsimea dacă e nevoie. Apoi se pun din nou la cuptor pentru alte 15 minute, la o temperatură de 220 C. După ce le scoateți din cuptor, puneți unt tăiat cubulețe și pătrunjelul tocat.

Seara – legume la cuptor

De regulă, le folosesc drept garnitură la vreo cărniță sau orez, însă cum în perioada asta am exagerat cu carnea, simt că acest preparat merge servit și ca fel principal.

De ce ai nevoie? 2 dovlecei mici, 2 vinete mici, 2 ardei roșii, 1 ceapă, 10 roșii cherry, 6 linguri ulei măsline, 1 linguriță ierburi provence, 1 linguriță boia dulce, 4-5 căței usturoi, ¼ pătrunjel, sare și piper.

Cum se prepară? Tăiați totul inele și nu mai groase de un deget. Presărați sare și piper peste legume, amestecați bine și apoi turnați 2 linguri ulei. Dați totul la cuptor.

Indicații tehnice. Lăsați totul la cuptor timp de 25 de minute. După aceste 25 de minute, porniți grillul cuptorului (focul de sus) și lăsați să coacă alte 5 minute.

Sos mod de preparare. În timpul în care legumele sunt la cuptor, adăugați într-o tigaie adâncă 4 linguri de ulei, ierburile provence, boiaua, sare și piper. Adăugați și o cană de apă și fierbeți acest amestec timp de 5 minute. Adăugați și usturoiul strivit și pătrunjelul tocat fin. După ce legumele sunt gata, adăugați-le în acest sos și lăsați-le pe foc cca 3 minute. Stingeți focul și savurați!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*