Poveste Imorală, Rodica Ojog-Brașoveanu

Autor: Rodica Ojog-Brașoveanu

Naționalitate: română

Titlu original: Poveste imorală

An apariție: 1998

Nota mea: 5/5

Preţ: 5 lei (vânzător ambulant)

Recunosc, mă dau în vânt după romanele polițiste, cu detectivi, așa că nu e nimic ciudat că Poveste Imorală a ajuns în mâinile mele. Era timpul. Auzisem de ea, însă nu mi-am dat interesul s-o găsesc. Totuși, teancul unui vânzător ambulant m-a întâmpinat tocmai cu această capodoperă. Așa se face că am ajuns s-o citesc, spre rușinea mea, pentru prima dată pe Rodica Ojog-Brașoveanu.

Am găsit din primele pagini o scriitură impecabilă, plină de umor și de argouri. În perfectă concordanță cu subiectul, căci acțiunea se situează temporal în Bucureștiul anilor 1997, când prostituatele se găseau în stabilimente de lux, polițiștii erau emancipați, iar infractorii se asemănau cu actori de film precum Robert Redford și Richard Gere.

Unul dintre personajele principale este Cap Bob, căpitan de profesie, pe care autoarea îl înzestrează cu mult umor: ”Din cauza fizicului, am intrat greu la Poliție. ”Prea atragi atenția”, mi s-a explicat. Le-am explicat și eu că nu toată lumea se poate angaja la circ. Pe un ton convingător. (…) Nu sunt însurat. Din cauza categoriei. Muscă. O zână pentru care am jumulit cam la un hectar de margarete, ”ba da – ba nu, ba nu – ba da”, mi-a deslușit-o răspicat: <<Nu mă pot mărita cu un tip care-mi încape în trusa de manichiură. Câte kile ai? Cinzeci? Exact cât o oaie. Scuză-mă, nu-i în fiecare zi Paștele>>”

Tot el ni-l introduce și pe al doilea personaj principal, respectiv Babuinul: ”Când intră într-o încăpere, dacă nu-i sala pașilor pierduți, se face întuneric. Oricum s-ar suci, astupă cel puțin o sursă de lumină. Are 1, 92 și 49 la încălțări. Când coboară vreo scară, o face câș, ca schiorii, altfel ar veni de-a berbeleacul. Moaca-i de gangster sau polițist, în funcție de starea de spirit a observatorului. Păi, dacă eu atrag atenția, ăsta e farul din Constanța!”

Ei bine, cele două personaje, ambele foarte bine conturate după cum vedeți, duc o luptă aproape nesfârșită de a desluși misterul unor prostituate de lux găsite moarte.

Ce să mai, Poveste Imorală e o carte plină de acțiune, în care intrigile ingenioase nu lipsesc, și-n care loviturile de teatru se succed într-un ritm amețitor. E musai de citit.

Și cum acesta este primul roman de Rodica Ojog-Brașoveanu citit de mine, intuiesc că o să urmeze și altele, la fel de pline de umor și suspans, dat fiind faptul că domnia sa se bucură de un statut de vedetă a romanului polițist.

Dacă doriți s-o citiți, Poveste Imorală se găsește de achiziționat aici

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*