Cianură pentru un surâs, Rodica Ojog-Brașoveanu

Autor: Rodica Ojog-Brașoveanu

Naționalitate: română

Titlu original: Cianură pentru un surîs

An apariție: 1998

Nota mea: 4/5

Preţ: 5 lei (vânzător ambulant)

Am mai spus că-mi plac romanele polițiste, așa că era de așteptat să dau și peste Cianură pentru un surâs. Recunosc, este al doilea roman de-al Rodicăi Ojog-Brașoveanu pe care l-am citit, primul fiind Poveste Imorală.

Însă, la fel de sincer, trebuie să recunosc că a fost o carte pe care n-am citit-o dintr-o răsuflare, așa cum mi s-a întâmplat în cazul celei amintite mai sus. Cianură pentru un surâs este, într-adevăr, un roman care împletește umorul cu suspansul, însă nu suficient încât să vreau cu disperare să descopăr misterul din jurul morților personajelor. Căci da, cele cinci personaje principale se găsesc într-o luptă de supraviețuire, după ce descoperă accidental două tablouri valoroase.

Personajul principal este Melania Lupu, singura care rămâne în viață și lucidă în această luptă de a pune mâna pe tablourile de Goya, descoperite într-un scrin, de pe holul comun. Un personaj pe care Rodica Ojog-Brașoveanu îl conturează foarte bine, și pe care ajungi să-l invidiezi până la finalul romanului. E o femeie de vârsta a treia, cochetă, inteligentă și misterioasă.

Femeia se face vinovată de ascunderea celor două tablouri, și de tăinuirea crimelor ce au loc pe timpul povestirii. Cum, însă, reușește să nu fie descoperită decât la sfârșitul poveștii, este, într-adevăr, o găselniță foarte ingenioasă din partea autoarei.

În plan intră, desigur, și poliția prin împricinații: comisarul Cristescu și locotenentul Azimioară. Cei doi încearcă din răsputeri să rezolve cazul disparițiilor misterioase a locatarilor din imobil, dar și a motivului dispariției lor. Așa se face că prezența lor omniprezența lor constitue o intrigă constantă în romanul Cianură pentru un surâs.

Despre cum se încheie toată aventura asta, dar, mai ales, despre cine se face vinovat de crime, n-am să spune, e evident. Și da, pot afirma că este un sfârșit la care nu te aștepți.

Așadar, dragilor, dacă vreți să citiți un roman polițist reușit, vă recomand: Cianură pentru un surâs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*